Despre proiect
Proiectul EXPLORING PLUREALITIES se remarcă printr-un caracter inovator în peisajul național. Prin implementarea unor activități transdisciplinare în domeniul artelor performative și vizuale contemporane, urmărește dezvoltarea audienței și susținerea creatorilor de artă contemporană din România, în parteneriat cu artista norvegiană Mette Edvardsen și în cooperare cu artiști și profesioniști români și internaționali. Creând un cadru favorabil pentru dezvoltarea artei contemporane, prin oportunități de evoluție profesională – job shadowing și mentorat, proiectul propune o abordare progresivă, bazată pe analiza și prospectarea direcțiilor inovatoare, prin identificarea și asumarea formatelor artistice de tip hibrid. Susținerea producției artistice multidisciplinare și a colaborării interculturale va fi catalizatorul a 20 de noi creații și un parteneriat bilateral în decurs de 24 de luni. În cadrul celor 4 laboratoare de creație conduse de 4 artiști/echipe artistice, peste 15 artiști locali vor genera în regim de mentorat noi creații dedicate atât spațiului offline, cât și online. Acestor producții li se va alătura adaptarea locală a unei producții coordonate de Mette Edvardsen. Noile producții de artă își propun să exploreze potențialul artistic în abordarea temelor relevante pentru societatea contemporană, să încurajeze schimbul de idei și experiență interdisciplinară, mobilitate națională și internațională, dialogul intergenerațional. Dezvoltarea de noi audiențe pentru arta contemporană este asigurată prin organizarea a 2 platforme de difuzare (offline și online), dedicate unui public de 2000 de spectatori în decurs de 18 luni. Pentru a lansa invitația către publicul larg să se apropie de produsul cultural pluridisciplinar, proiectul creează premisele unei întâlniri atât în spațiul fizic, la WASP București, în cadrul unor simpozioane artistice, cât și în spațiul online, prin webinarii, creații digitale, interviuri, prin platforma digitală. Atât simpozioanele, cât și platforma online sunt dedicate promovării creațiilor hibride, rezultate din procese artistice multidisciplinare și de cooperare interculturală. Dezvoltarea de noi audiențe și produse artistice necesită sporirea capacității operaționale a organizației, atinsă prin mărirea numărului de angajați și prin îmbunătățirea calității pregătirii profesionale a membrilor echipei. În fața complexității realităților cu care atât artiștii, cât și publicul se confruntă, structura organizațională se va lărgi cu două profile profesionale noi, menite să consolideze potențialul membrilor echipei de facilitator între diferite sectoare sau arii artistice și culturale, dar și diferite grupe sociale și interese specifice: producător creativ și curator mediator. Susținerea antreprenoriatului cultural în domeniul artelor contemporane multidisciplinare se va materializa prin minimum 5 noi locuri de muncă pe durata proiectului și dezvoltarea profesională a 7 experți în decursul proiectului.
Obiectivul general al proiectului
Dezvoltarea de noi audiente pentru arta contemporana prin susținerea producției și promovării creațiilor artistice multidisciplinare, cooperare interculturală bilaterală și antreprenoriat cultural.
Activități
EXPENDING FIELDS: activități de creație și producție
– Laborator #1 „Noile tehnologii si publicul tanar”
– Laborator #2: „Scrieri în spațiu și timp”
– Laborator #3 „Future museums” Practici despre reprezentare
– Laborator #4 „Practicile artistice in relatie cu studiile de gen”
– Productie bilaterala – „Time has fallen asleep in the afternoon sunshine”
PERSPECTIVES IN MOTION: activitati de diseminare si dezvoltare a audientei
– Simpozion EXPLORING PLUREALITIES #1
– Simpozion EXPLORING PLUREALITIES #2
– Platforma online EXPLORING PLUREALITIES
THE KNOWLEDGE NOMADS: activitati de consolidare a antreprenoriatului cultural
– Curating the future
– Act local, communicate global
Profesional Empowerment in Art
– Intalniri bilaterale de formare profesionala non- formala
Despre Finanțatori
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.
Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă.
În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.
Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.
Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.
Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro