Expoziția Tower of Strength – Lab #4 Practici artistice în relație cu studiile de gen

Mentori: Marilena Preda Sânc, Ilinca Hărnuț

Curator: Andreea Căpitănescu

Artiste:
Ioana Aron
Maia Ștefana Oprea
Mirela Ivanciu
Ana Petrovici-Popescu
Ilinca Harnuț

Curatoriată de Andreea Căpitănescu, expoziția prezintă rezultatul unei colaborări unice între artistele Ioana Aron, Maia Ștefana Oprea, Mirela Ivanciu, Ana Petrovici- Popescu, în urma unui laborator artistic coordonat de Marilena Preda Sânc și Ilinca Harnuț. 

Expoziția „Tower of strength. Instanțe ale sensibilului”  explorează discrepanțele de gen, atât din perspectivă socială, cât și culturală, diferitele stagii ale identității, preluând fragmente din trecutul individual și colectiv. Se aduc în prim plan conexiuni individuale și confruntări comune, dileme și provocări de natură estetică, socială și culturală. Este o provocare să înțelegem că existența noastră este interdependentă între lucruri și relații care apar și dispar într-o continuă mișcare; interdependența și schimbarea fiind niște dimensiuni cruciale ale realității noastre.

Prin practicile utilizate, (textil, instalație, multimedia), artistele redefinesc spațiul prin relația de interior-exterior, apropiere și distanță, prezentând un melanj construit din fragmentele propriilor identități, a memoriei și introspecțiilor, pornind de la premisa că memoria este un construct sinestezic.

__________
Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale dintre țările donatoare și 15 țări UE din Europa Centrală și de Sud și Statele Baltice. Cele trei țări donatoare cooperează îndeaproape cu UE prin Acordul Spațiului Economic European (SEE). Donatorii au oferit 3,3 miliarde de euro prin schema de granturi consecutive între 1994 și 2014. Pentru perioada 2014-2021, granturile SEE se ridică la 1,55 miliarde de euro. Mai multe informații pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro