Open Call for contemporary dance & performance artists. Laboratory with Mette Edvardsen

𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝟒𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐞 𝐥𝐚𝐧𝐬𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐮𝐧 𝐨𝐩𝐞𝐧 𝐜𝐚𝐥𝐥 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐬𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐚 𝟒 𝐚𝐫𝐭𝐢𝐬̦𝐭𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐫𝐚̂𝐧𝐝𝐮𝐥 𝐬𝐜𝐞𝐧𝐞𝐢 𝐝𝐞 𝐝𝐚𝐧𝐬 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐞𝐦𝐩𝐨𝐫𝐚𝐧 𝐬̦𝐢 𝐩𝐞𝐫𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐧𝐜𝐞.
𝐋𝐚𝐛𝐨𝐫𝐚𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥 „𝐒𝐜𝐫𝐢𝐞𝐫𝐢 𝐢̂𝐧 𝐬𝐩𝐚𝐭̦𝐢𝐮 𝐬̦𝐢 𝐭𝐢𝐦𝐩” 𝐟𝐚𝐜𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐮𝐥 „𝐄𝐱𝐩𝐥𝐨𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐏𝐥𝐮𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐭𝐢𝐞𝐬” 𝐬̦𝐢 𝐯𝐚 𝐟𝐢 𝐜𝐨𝐨𝐫𝐝𝐨𝐧𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐫𝐞𝐠𝐫𝐚𝐟𝐚 𝐧𝐨𝐫𝐯𝐞𝐠𝐢𝐚𝐧𝐚̆ 𝐌𝐞𝐭𝐭𝐞 𝐄𝐝𝐯𝐚𝐫𝐝𝐬𝐞𝐧 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐦𝐞𝐧𝐭𝐨𝐫.
În cadrul laboratorului participanții dezvoltă noi creații solo ce vor fi incluse în programul Simpozionului #2 EXPLORING PLUREALITIES, în luna septembrie 2023, la WASP- Working Art Space and Production.

| 𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐋𝐚𝐛𝐨𝐫𝐚𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥 „𝐒𝐜𝐫𝐢𝐞𝐫𝐢 𝐢̂𝐧 𝐬𝐩𝐚𝐭̦𝐢𝐮 𝐬̦𝐢 𝐭𝐢𝐦𝐩” |

** În cadrul laboratorului, Mette Edvardsen va aborda rolul și forma limbajului scris în creațiile contemporane de performance. Metodele de lucru propuse includ practici curente ale artistei, prezente atât în creațiile personale, cât și în cercetarea sa doctorală la Universitatea de Arte din Oslo, alături de alte practici recurente în lucrările sale.

**Relația cu spațiul și ceea ce evocă acesta sunt întrebări importante în activitatea lui Mette Edvardsen. Cum ne comportăm și ne mișcăm într-un anumit mediu, cum ne produce sau cum îl producem? Care sunt acțiunile care se desfășoară în spațiu și care este potențialul performativ al mediului construit? Mișcarea publicului și modul în care interacționează cu spațiul, pot fi înțelese ca material coregrafic și propuneri coregrafice.

** Procesul de lucru va aborda o metodă de lucru axată pe feedback colectiv, oferit de către toți artiștii participanți. Laboratorul va avea ca rezultat 4 noi creații solo, produse de Asociația 4Culture în cadrul proiectului EXPLORING PLUREALITIES.

| 𝐃𝐮𝐫𝐚𝐭𝐚̆, 𝐥𝐨𝐜 & 𝐜𝐫𝐢𝐭𝐞𝐫𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐜𝐢𝐩𝐚𝐫𝐞 |

Laboratorul se va desfășura la WASP- Working Art Space & Production în perioada 15 august-20 septembrie 2023. Sesiunile de lucru mentorate de către Mette Edvardsen vor avea loc atât online, cât și în studioul 4Culture de la WASP.
Propunerile de înscriere se transmit la adresa denisa@4culture, cu subiectul „Scrieri în spațiu și timp”, 𝐩𝐚̂𝐧𝐚̆ 𝐥𝐚 𝐝𝐚𝐭𝐚 𝐝𝐞 𝟏𝟑 𝐚𝐮𝐠𝐮𝐬𝐭 𝟐𝟎𝟐𝟑, împreună cu următoarele documente:
-CV și/sau biografie în română și engleză
-Descrierea conceptului propus pentru realizarea unei creații solo (max.2 pagini text, însoțite de orice alte informații relevante – schițe, referințe critice, etc.)
-Portofoliu/ link-uri video

Participarea este deschisă artiștilor români care lucrează pe scena de dans contemporan/performance, indiferent de vârstă, gen sau etnie. Laboratorul se va desfășura în limba engleză.
Artiștii selectați vor fi beneficia de onorariu, spațiu de lucru, suport tehnic și artistic.

| 𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐌𝐞𝐭𝐭𝐞 𝐄𝐝𝐯𝐚𝐫𝐝𝐬𝐞𝐧 |

Creația lui Mette Edvardsen este situată în domeniul artelor performative, activând ca performer și coregraf. Lucrările sale explorează deseori și alte medii sau formate, precum video, scriere și publicare cărți, interesul ei a rămas întotdeauna în relația dintre artele performative ca practică și ca situație. Lucrează din 1994 ca dansatoare și performer pentru pentru mai multe companii și proiecte, iar din 2002 își dezvoltă propriile lucrări.
Își prezintă creațiile internațional și continuă să dezvolte proiecte cu alți artiști, atât drept colaborator, cât și ca performer. O retrospectivă a lucrărilor sale a fost prezentată la Black Box Theatre în Oslo, în 2015 și în cadrul programului Idiorritmias, la MACBA, în Barcelona, 2018. Proiectul său, Time has fallen asleep in the afternoon sunshine este în desfășurare din 2010, a fost prezentat de două ori la Kunstenfestivaldesarts, în Bruxelles, în 2013 și 2017, la Bienala din Sydney, în 2016, la Index Foundation, în Stockholm, 2019, la prima ediție a Bienalei din Oslo, în 2019-2020, în cadrul expoziției Trust & Confusion la Tai Kwun Arts, în Hong Kong, în 2021, la Bienala din Sao Paulo 2021 și la București în 2022. A prezentat numeroase lucrări la Amant, în New York, în 2022 și dezvolta un proiect în rezidență la Les Laboratoires d’Aubervilliers, în Paris, în 2022/2023.

Mette Edvardsen este susținută structural de Norsk Kulturråd (2021-2025), BUDA Arts Centre Kortrijk (2017-2021) și a fost artist asociat la Centre Chorégraphique National de Caen en Normandie (Franța) pentru perioada 2019-2021. În prezent, își finalizează cercetarea ca doctorand la Academia Națională de Arte Oslo.

| 𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐄𝐱𝐩𝐥𝐨𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐏𝐥𝐮𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐭𝐢𝐞𝐬 |

Prin implementarea unor activități transdisciplinare în domeniul artelor performative și vizuale contemporane, proiectul EXPLORING PLUREALITIES urmărește dezvoltarea audienței și susținerea creatorilor de artă contemporană din România, în parteneriat cu artista norvegiană Mette Edvardsen și în cooperare cu artiști și profesioniști români și internaționali. Creând un cadru favorabil pentru dezvoltarea artei, prin oportunități de evoluție profesională – job shadowing și mentorat, proiectul implementat de Asociația 4Culture propune o abordare progresivă, bazată pe analiza și prospectarea direcțiilor inovatoare, prin identificarea și asumarea formatelor artistice de tip hibrid.

Proiectele 4Culture au o dimensiune europeană, potențial de multiplicare a rezultatelor și o expunere publică de anvergură. Prin activitatea PERSPECTIVES IN MOTION din cadrul proiectului EXPLORING PLUREALITIES, propunem două simpozioane și o platformă digitală, ce vor capacita resursele 4Culture și ale partenerilor săi și vor asigura o diseminare a producțiilor realizate către noi audiențe pentru artele contemporane performative – dans, performance, și artele vizuale ( instalații, proiecte new media și artă digitală).
Promotor proiect: ASOCIAȚIA 4 CULTURE
Partener proiect: METTE EDVARDSEN (Norvegia)
Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Revista Zeppelin, Revista ARTA, Feeder, IQads, România Pozitivă, Empower Art & Artists, Revista Golan.

Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național): 963.612 lei (195.288,49 euro)
Durată: 24 luni
www.exploringplurealities.com
www.4culture.ro
www.metteedvardsen.be
Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale dintre țările donatoare și 15 țări UE din Europa Centrală și de Sud și Statele Baltice.
Cele trei țări donatoare cooperează îndeaproape cu UE prin Acordul Spațiului Economic European (SEE). Donatorii au oferit 3,3 miliarde de euro prin schema de granturi consecutive între 1994 și 2014. Pentru perioada 2014-2021, granturile SEE se ridică la 1,55 miliarde de euro. Mai multe informații pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro